Blauwestad, Oldambtmeer

"een flop", "wat een hoop verspilde euro's en guldens", "hoe kunnen ze zo'n meer gaan aanleggen, terwijl onze voorouders zo'n moeite deden om het juist droog te krijgen" en "hadden ze nooit moeten doen" zijn citaten van zomaar mensen die ik ooit gesproken heb over dit project en die in mijn hoofd zijn blijven hangen. Echter weten veel mensen het hele verhaal niet achter dit prachtig project.

Iets wat mensen vergeten zijn, is dat het gebied in slaap was gevallen, zelfs het sterven nabij was.  Een gebied waarin de vergrijzing enorm toe nam, de infrastructuur verpauperde, de voorzieningen wegtrokken en laat staan toerisme aantrok.

Er was tevens veel werkloosheid. Goed opgeleide mensen trokken weg naar de stad of naar het westen van ons land. Hierdoor ontstond een leegloop.

Om deze negatieve spiraal te doorbreken hebben de betrokken overheden en de maatschappelijke organisaties samen onder de vlag van de stuurgroep "leefbaar Oldambt" een plan ontwikkeld om deze spiraal te doorbreken en weer leefbaar te maken.

Zoals je misschien al aan mijn toontje hoort, ik ben "pro-Blauwestad". Van kinds af aan volg ik het project, verzamelde krantenartikelen en nieuwsbrieven.  Ook verschillende boekjes over de Blauwestad zijn in mijn bezit. Mijn eerste krantenartikel dateert uit 1992. Ik was 7 jaar. Ik heb ten tijde van het uitgraven van het meer samen met mijn vader voor het laatst over de bodem gelopen. Veel kennis put ik ook uit zijn kennis.

Dhr. Wim Haasken en zijn vriend architect J. Timmer hebben een project bedacht welke als wonder middel werd gezien om de negatieve spiraal te doorbreken. Zij hebben de eerste aanzet gegeven voor de economische en toeristische ontwikkeling van dit toch wel economisch zwak gebied. Hiermee ontstond werkgelegenheid bij de aanleg, maar ook als het project klaar was, zou er werkgelegenheid blijven, denkende aan horeca, onderhoud van het meer en omgeving, voorzieningen.


Het eerste initiatief was dat het meer vanaf Winschoten zelfs door zou lopen tot aan Bad Nieuweschans. Maar uiteindelijk bleken deze plannen te duur en dus niet haalbaar.
Uiteindelijk is het meer gegraven op de oorspronkelijke plek van het Huningameer in het voormalig Meerland. Een stuk akkerbouwland  wat omgetoverd is in 800 hectare meer en 350 hectare natuurgebied tussen de plaatsen: Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, Finsterwolde en Beerta.
De kraan werd door Koningin Beatrix opengedraaid op 12 mei 2005. Het meer kreeg de naam: Oldambtmeer.
In september 2006 werd het juiste waterpeil bereikt.
Wegen werden aangelegd of gerenoveerd. Horecabedrijfjes onstonden, havens in Beerta, Midwolda en Blauwestad werden aangelegd.
Het was de bedoeling dat er ongeveer 1200-1800 woningen gebouwd zouden worden. Maar helaas kwam het project op een verkeerd moment. Onze landelijke- en wereldeconomie kwam in een recessie. Daarnaast werd er vlakbij de stad Groningen nog een soortgelijke project gerealiseerd "Meerstad", wat voor de ontwikkelingen van de Blauwestad niet gunstig bleek.
Huizen werden zo goed als niet meer gebouwd, bedrijven gingen failliet, waardoor deze neerwaartse spiraal weer werd doorgezet.

Maar nu de recessie voorbij is, is dit ook weer merkbaar in de Blauwestad. Huizen worden weer gebouwd, bedrijfjes worden weer opgestart. 

De ligging van de Blauwestad is echter wel gunstig. Het ligt direct aan de Rijksweg A7, een directe verbinding met de Randstad en Noord-Duitsland.
Daarnaast ligt de Blauwestad naast de stad Winschoten, waarin alle voorzieningen zijn te vinden van de regio.

Een nadeel van het project is dat het tussen 2 natuurgebieden (Ekamp en Ennemaborgh) kwam te liggen. Hierdoor ontstond er een disbalans in het ecologische hoofdstructuur. Maar deze natuurgebieden zijn inmiddels  zoveel mogelijk met elkaar verbonden door middel van duikers onder het water door, wildtunnels en daarnaast ook de afrasteringen zijn verplaatst, zodat het wild zich veiliger kan verplaatsen. 

Het project is misschien (nog) niet zoals het bedoeld was, maar ik blijf optimistisch. Bij de uitkijktoren op het Reiderwold heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omgeving. Maar ook waar de voormalige "Rups" stond staat inmiddels een uitkijktoren, met een mooi uitzicht over het grote meer.

(Uit gesprek met Dhr. G. Grave en Mevr. H. Grave-Smid, beide oorspronkelijke bewoners van het Oldambt, Finsterwolde)


Naslagwerk:

Consortium Blauwestad. Geschiedenis. Geraadpleegd op 17 juni 2018, van https://www.blauwestad.nl/over-blauwestad/geschiedenis

Hillinga, H.  De geschiedenis van BlauweStad. Geraadpleegd op 6 juni 2018, van https://www.nazatendevries.nl